7 Mart 2012 Çarşamba


8 MART DEDİK ‘’ŞİDDET’’ DEDİLER
Bugün Tarsus’ta sokağın nabzını tuttuk. Kadından erkeğe, yaşlıdan gence tek tek ‘’8 Mart’’ dedik. Ve sizlerle manzarayı paylaşıyoruz:

Hatice YALÇIN (46 yaşında, 27 yıllık evli):
‘’8 Mart benim için iyi geçiyor. Ama bence keşke her gün 8 Mart olsa. Ben 27 yıllık evliyim mesela. Çok şükür hiç kötü söz işitmedim, şiddet görmedim. Emekçi bir kadınım, çalışmama saygı duyan bir eşim var. Bence bütün kadınlar kendilerine bir uğraş edinmeli. Kadın şiddet görmezse her işin üstesinden gelir, huzurlu olur. Şiddet görenler var tabi. Onlar için çok üzülüyorum mesela. Devlete dilekçe veriyorlar, takip edilmiyor hiç. Buna da çok üzülüyorum. Son olarak eşimi de işimi de seviyorum.















Semiha İPEKOĞULLARI (62 Yaşında, 44 yıllık evli):
Kadınlar günü hiçbir şey ifade etmiyor benim için. Her gün nasıl geçiyorsa bugünde öyle. Stantta ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz işte. Diğer türlü herkes işi ticarete dökmüş işi. Ama kadına şiddet konusu da işlenmeli bence. Mesela siz şu an bu röportajı yaparken birçok kadın şiddet görüyordur kesin. Ben hiç şiddet görmedim ama çok yakınlarımızda görüyoruz. Mesela aylar önce iş arkadaşımız ‘’Hayriye YAKICI’’, eşinden boşanmak isteyince kocası tarafından öldürüldü. Kadınlar korkuyor bu yüzden erkeklerden. En son çare adalete başvuruyorlar, o da korunmaya alınana kadar zaten kocası öldürmüş olabilir. Bir de bütün erkeklere buradan diyorum ki bir kadın namusunu sadece kendisi için taşır, bir erkek için veya başkası için değil.









Hülya KURTALANOĞULLARI( 44 yaşında, evli 2 çocuk annesi):
‘’8 mart bütün herkese mutluluk getirsin istiyorum. Aslında bütün kadınlar yalan söylüyor ‘ben şiddet görmedim’ diyerek. Saklıyorlar ya da şiddeti sadece kavga, dövüş, darp edilmek sanıyorlar. Bir kadın için kırıcı bir söz de şiddettir. Çalışmayıp eve ekmek getirmeyen bir eş de şiddettir yani kısaca kadını kadın yerine koymamak başlı başına bir şiddettir. Bu yüzden bence bütün kadınlar şiddet görüyor her zaman.’’











LİSE ÖĞRENCİLERİNE ‘’8 MART’’ DEDİK:

EZGİ ÇETİN (10. Sınıf öğrencisi):
‘’8 Mart kadına şiddetin öne çıktığı bir gün. O gün özellikle tüm kadınlar birlik olmalı bence. Eğlenceden çok şiddet gören kadınlara nasıl yardım edebiliriz diye düşünmeli insanlar. Bu konuda ailenin çocuklarını iyi yetiştirmesi ve bilinçlendirmesi de ayrıca önemli diye düşünüyorum.’’










ERKEKLERE ‘’8 MART’’ DEDİK:
Aykut BORLU (17 yaşında, öğrenci):
‘’8 Mart deyince kadın hakları geliyor aklıma. Kendilerini daha rahat ifade edebildikleri bir gün diye düşünüyorum. Bu yüzden iyi ki böyle bir gün var bence.
-‘’Sizce bir erkek neden bir kadına şiddet uygular?’’ dedik.
‘’Eğitimsizlik bence. Kadını bir insan olarak görmeyen, cahil insanların işidir şiddet.’’










Sinan KURT (33 Yaşında, Mutfak Şefi):
‘’8 Mart deyince aklıma annem geliyor. Bize verdiği emekler… Ama o gün bile kadınlar hor görülüyor. Yıllardır kadına şiddet uygulanıyor, tartaklanıyor, öldürülüyor, taciz ediliyor. Bu böyle devam etmeye de devam edecek bence. Çünkü bu bir zihniyet işi. Gerici zihniyet değişmediği sürece 8 Martların da bir anlamı olmayacak. Ayrıca şiddet konusu kadın erkek meselesi değil acizlik meselesidir. Mesela bir kadının çocuğunu dövmesi de şiddet meselesidir. Bence aynı şey.’’











Remzi KARABULUT (48 Yaşında):
‘’8 Mart ‘’kadındır.’’ Tüm kadınlar hayatlarını kolaylaştırmayı erkek egemen bir toplumdan beklemeyi bırakmalı. Kendi başına, kendi kimliğini gerçekleştirmek için çabalamalı bunun için de direnç göstermeli. Bunun için de çağdaş kadınların yaptıklarını kendilerine örnek almalı. Son olarak kadınların 8 Mart’ını değil tüm günlerini kutluyorum.’’
 











EĞİTİM-SEN BAŞKANI:
‘’8 Mart tabi ki emekçi kadınları anma ve kadın hakları hakkında toplumu bilinçlendirme günümüzdür.  Ancak bu yıl 8 Mart bizim için daha farklı bir anlam taşıyor. Son günlerde kadın cinayetlerinin önüne geçilemez oldu. Geçen hafta bir günde tam 5 kadın kocası tarafından katledildi. Buna karşı çıkan 9 KESK’li kadın arkadaşımız da gözaltına alındı. Ama biz yine de 8 Mart’ ta taleplerimizi bildireceğiz. Ayrıca 4+4+4 yasası da çocuk gelinlerin sayısını arttıracağı için karşı çıkıyoruz. Kadının 2. Sınıf insan kategorisinde görülmesine karşı çıkıyoruz. Kadın ismi bakanlıktan bile çıkarıldı.
 Bunun yanında 8 Mart’ın resmi tatil olması talebinde bulunmayı da unutmayacağız. En önemlisi de yarın tüm Türkiye’de Kesk’li kadınlar olarak hizmet üretmeyeceğiz. Bu hususta 8 Mart ve sonrasındaki programımız şöyle:
·         8 Mart 8:30’da  Yarenlik Alanında toplanıp taleplerimizi dile getireceğiz.
·         13:30’da Yarenlikten başlayan kadın yürüyüşümüz olacak.
·         9 Mart Cuma 17:00 Eğitim-Sen binasında Zenne filminin gösterimi yapılacak
·         10 Mart 13:00’da ‘’Nasıl bir anayasa’’ adlı panelimiz var.
·         10 Mart 19:00’da Eğitim-Sen üyelerinin Eğitim-Sen Tiyatro ve Müzik Topluluğu gösterisi yapılacak.
Herkes davetlimizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.